Niels van Opzeeland is een man met een missie. In het dagelijks leven werkt hij als ervaren project manager en consultant bij Bart & Partners. Maar zodra het kan, verruilt Niels komende maanden zijn bureaustoel voor het fietszadel om te trainen voor Tour for Life. Een 1.300 kilometer lange fietstocht van Italië naar Nederland met als doel zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker. We waren benieuwd naar het verhaal achter Niels’ missie, die we van harte ondersteunen. Dus zochten hem op en vroegen ernaar.

Niels, waarom doe je mee aan Tour for Life?

In de eerste plaats om geld op te halen voor kankeronderzoek. Ik zie helaas nog steeds veel mensen in mijn omgeving die te maken krijgen met kanker. Alle vormen van kanker samen zijn nog altijd doodsoorzaak nummer een in Nederland. Dus er is meer onderzoek nodig.

Het kleine beetje dat ik kan doen, is dan zoiets. Mezelf, mijn tijd en mijn beenspieren inzetten om sponsorgeld op te halen. Als deelnemer moet je minimaal 2.500 euro ophalen. Al dat geld gaat naar het Daniel den Hoed Fonds, dat wetenschappelijk onderzoek naar kanker financiert, uitgevoerd door het Erasmus MC Kanker Instituut.

Je hebt de Tour for Life al eens gefietst, in 2021. Hoe is dat idee ontstaan?

De aanleiding was mijn zwager. Hij kreeg in 2016 alvleesklierkanker, dat is een hele vervelende soort. Normaal gesproken duurt het een paar weken en dan is het wel over. Hij was er redelijk vroeg bij, daarom hebben ze hem nog kunnen opereren, bestralen en behandelen met chemokuren. Maar uiteindelijk is hij in 2020 overleden.

Hij was zo’n grote, sterke kerel, maar de alvleesklierkanker werd hem fataal. Als buitenstaander, als zwager, kan je helemaal niks. Je voelt je machteloos. Het enige wat ik kon doen, is geld ophalen voor kankeronderzoek.

In eerste instantie wilde ik specifiek professor Casper van Eijck steunen die zich aan het Erasmus MC bezighoudt met de behandeling van alvleesklierkanker. Maar toen kwam ik Tour for Life tegen en dacht ik: goh, dat is wel een heel mooi evenement om te doen.

1.300 km fietsen schrikt jou niet af?

Nee, ik heb al vaker geld opgehaald door me fysiek in te spannen. Ik heb bijvoorbeeld eens een marathon gelopen in Oeganda. En halve marathons in Nederland. Ik probeerde dan bij familie en vrienden wat sponsorgeld bijeen te krijgen voor onderzoek naar alvleesklierkanker door Casper van Eijck.

Wat fijn is aan Tour for Life: het is een compleet verzorgd evenement. Natuurlijk, je moet een enorme fysieke inspanning leveren. Je zit 8 dagen lang gemiddeld 7,5 uur op dat zadel. In totaal moet je 19.000 hoogtemeters overwinnen. Maar je krijgt eten onderweg en je hebt een tent om in te slapen, dus dat is allemaal goed geregeld. Het enige wat ik moet doen, is eten, slapen en fietsen. En geld ophalen voor kankeronderzoek.

Met wat voor gevoel zat je die eerste keer op het zadel?

Je hersenen zeggen heel vaak: geef het op, dit is niet comfortabel, stap af! Zeker tijdens die zware beklimmingen. Maar je gaat door omdat je weet: je bent gezond, dus als je gewoon door blijft trappen haal je vanzelf de streep. Er zijn mensen die dat niet meer kunnen, zoals mijn zwager. Die had dit ook hartstikke leuk gevonden. En dat geeft je dan wel de energie om door te gaan.

Bovendien fiets je Tour for Life met alleen maar mensen die fietsen voor het goede doel. Dus je hoort iedere avond verhalen van mensen die een geliefde zijn verloren. Of verhalen van mensen die met kanker op de fiets zitten.

Zelf fiets je dit jaar met een vriend die kanker vooralsnog heeft overwonnen, toch?

 Klopt. Ik ga samen met een hele goede vriend van mij, Pieter, die in 2018 longkanker kreeg. Zijn behandeling sloeg goed aan. Momenteel is de kanker niet meer zichtbaar en hij is weer redelijk in conditie. Maar Pieter draagt een bepaald gen, waardoor de kanker zomaar kan terugkomen. Dit is voor hem het moment samen die tour te fietsen.

Haal je daar extra motivatie uit?

Absoluut, de verhalen van anderen en het verhaal van Pieter, dat geeft je natuurlijk veel energie. Weet je, het kan iedereen overkomen. Daarom is het zo belangrijk om veel geld in te zamelen, zodat meer onderzoek verricht kan worden.

Ik hoop dat we kanker uiteindelijk kunnen veranderen in een ziekte, waaraan je niet meer hoeft te overlijden. En dat de kwaliteit van leven met kanker verbetert.

Wat voor geldbedrag hoop je op te halen?

Het minimale bedrag dat ik op moet halen is 2.500 euro. Vorige keer wist ik uiteindelijk 5.000 euro op te halen, dus het zou mooi zijn als dat nu weer lukt. Maar er zijn ook mensen die wel 40.000 tot 50.000 euro ophalen, ongelofelijk.

Heb je al veel sponsorgeld opgehaald?

De eerste donaties zijn binnen en ik zit nu op iets meer dan 900 euro. Onder andere Bart & Partners heeft een mooi bedrag overgemaakt. Maar het doel is minimaal 2.500 euro, dus ik moet nog even flink aan de bak.

Hoe kunnen mensen jou sponsoren?

Mensen kunnen een bedrag overmaken via mijn persoonlijke pagina op de website van Tour for Life. Wat ik wil benadrukken: het gaat helemaal niet om grote bedragen. Wil iemand 5 euro geven? Dat is ook al fijn, daarmee draag je al bij.

Wat ook goed is om te vermelden: al het geld dat mensen doneren gaat volledig naar het goede doel. De reis, het eten, de tent en al die dingen betaal ik zelf. En dat doe ik graag, want ik zie het ook als een soort van actieve vakantie. Maar mensen sponsoren niet mijn vakantie, ze sponsoren het onderzoek naar kanker. Iedere euro gaat daarheen.

Staat genoteerd, Niels. Dank je wel voor je verhaal. Hopelijk haal je nog veel sponsorgeld op. En succes met trainen.

Jullie ook bedankt. Ieder beetje aandacht helpt. Hoe meer mensen weten hoe ze kunnen bijdragen, hoe meer we samen kunnen doen tegen die rotziekte.