75 - Maak kennis met Marco Vissers, ervaren EPM-expert en specialist in masterdata management

In gesprek met Marco Vissers8 Minuten geschatte leestijd

Categorieën: News, Partners & Team

De Commodore 64. Daarmee begon het allemaal. Als een van de eersten had hij er een in huis. Sindsdien is EPM-expert Marco Vissers bevangen door het ‘computervirus’.

Marco is dan ook het schoolvoorbeeld van iemand die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Een EPM-specialist met een enorme kennishonger. Een echte teamplayer ook. Hoe verliep zijn EPM-reis? Hoe gaat hij om met nieuwe ontwikkelingen? En wat vindt Marco belangrijk in zijn dagelijkse werk? Je leest het in dit interview.

Hoe is jouw EPM-reis begonnen?

In ’96 ben ik voor het eerst contact gekomen met de wereld die nu EPM heet. Dat was bij Fortis Corporate, waar ik voor de consolidatie-afdeling ging werken. Ik was de applicatiemanager en onderhield wereldwijd de applicaties. In 2000 ben ik echt de consultancy ingerold, bij Partake Consulting.

Je hebt een IT-achtergrond?

Ja, ik ben ooit begonnen als programmeur bij Amev, de verzekeraar in Utrecht. Dat was in ’91. Ik heb m’n automatiseringsopleiding nooit afgemaakt, maar slaagde wel voor de psychotechnische test. Daarna werd ik aangenomen.

Dat je geen HBO-diploma op zak had was geen bezwaar?

Klopt, ik heb alleen een VWO-diploma. Maar ik was wel handig met IT en had veel affiniteit met computers en programmeren. Dat zat er al vroeg in. Als kind had ik als een van de eersten een Commodore 64. Daar is het allemaal begonnen, denk ik.

Inmiddels zijn we ruim 30 jaar verder en ben je een gelouterde EPM-consultant. Wat zijn volgens jou de belangrijkste competenties die je moet hebben voor jouw vak?

Het belangrijkste is dat je IT snapt én de taal van finance spreekt. Het is juist op dit snijvlak tussen beide werelden waar de kracht van onze consultants ligt. Zelf heb ik een technische achtergrond. Maar ik heb altijd gewerkt voor finance-afdelingen en daardoor ook gevoel gekregen voor financiën en cijfers.

Heb je een specialisme?

Mijn specialisme is masterdata management. Hier ben ik al sinds 2005 mee bezig, toen ik nog bij Partake Consulting zat. De markt was er destijds nog niet klaar voor. Maar nu zie je steeds meer interesse en tractie op dit gebied.

Bij masterdata management is het belangrijk dat je goed snapt hoe alle modules in het EPM-landschap zich verhouden tot elkaar. Een ander specialisme is data-integratie, wat een uitvloeisel is van masterdata management.

Wat zie jij als de belangrijkste uitdaging in jouw vak?

Het continu bijhouden van nieuwe ontwikkelingen. Altijd voorop blijven lopen. Net een stapje verder zijn.

Om wat voor ontwikkelingen gaat het dan?

Meestal gaat het om technologische ontwikkelingen. Nieuwe features in de software die nieuwe mogelijkheden bieden of dingen makkelijker maken of verbeteren voor de klant.

Maar het kan ook om andere ontwikkelingen gaan. Zo komt de ESG-rapportageplicht eraan. Grote bedrijven moeten straks allerlei niet-financiële data moeten gaan verzamelen. Om die reden komt Oracle binnenkort met een nieuwe tool binnen de EPM-suite waarmee ESG-rapportages kunnen worden gedaan.

Ik kan niet wachten om daarmee aan de slag te gaan. Ik denk dat dit helemaal in mijn straatje past, gezien mijn IT- en datamigratie-achtergrond. Want ook bij ESG is de collectie van data het belangrijkste. Hoe kom ik aan die data? Waar haal je het op?

Hoe doe je dat, al die ontwikkelingen bijhouden?

Ik volg onder andere veel webinars. Ik loop ze allemaal af, puur uit interesse. Ik zie het niet eens als werk, het is bijna mijn hobby. Ik heb een enorme drive naar kennisvergaring en deel die kennis vervolgens ook graag.

Collega’s kunnen altijd bij mij terecht met vragen. Voor mij is dat het allerbelangrijkste van het vak. Kennisdeling en samenwerking met collega’s.

Over kennisdeling en samenwerking gesproken: hoe gaat dat bij Bart & Partners?

Ja, dat gaat geweldig. Toen ik bij Bart & Partners kwam, wist ik al: daar zit heel veel jaren aan ervaring. En het allerfijnste daarvan? Ik kan daar altijd uit putten. Welke collega ik ook bel, iedereen neemt op en geeft antwoord. Nou ja, dat is waanzinnig.

Is dat niet normaal dan?

Niet bij waar ik vandaan kwam, een grote internationale consultancy partij. Daar zat meer dan 100 man. Dus ik dacht, wauw, daar beschik ik over een enorme kennistank. Nou, die kennis was er misschien wel, maar niet bereikbaar. Nooit.

Iedereen was te druk met projecten of had geen zin om te antwoorden om wat voor reden dan ook. Heel vervelend.

Ik ben blij dat ik nu bij Bart & Partners zit. Hier heerst echt een teamgevoel. Iedereen is bereid om kennis te delen. Voor mij is die samenwerking met collega’s die andere expertisegebieden beheersen essentieel. Want dat zorgt ervoor dat we elkaar aanvullen en tot betere oplossingen komen.

Waar komt dat teamgevoel vandaan denk je?

Allereerst is er echt sprake van partnerschap binnen het bedrijf. We zijn allemaal gelijkwaardig en dat is belangrijk. Er is geen verschil tussen collega’s die in loondienst en collega’s die als zzp’er bij ons werken. Iedereen wordt als volwaardig teamlid beschouwd en gedraagt zich ook zo. Dit zorgt voor een fantastische werksfeer. Ik had dit echt niet verwacht vooraf, het overtreft mijn verwachtingen.

Speelt mee dat het team louter uit ervaren consultants bestaat?

Alleen een berg ervaring hebben is niet genoeg. Het draait allemaal om hetzelfde DNA hebben en een passende match vormen tussen mensen onderling én met klanten. Eerlijkheid is daarbij ontzettend belangrijk. Je moet eerlijk kunnen zijn naar jezelf én naar de klant toe.

Eerlijk zijn naar de klant, wat bedoel je daarmee?

Dat je een klant eerlijk en objectief adviseert. Dat is echt partnership. Vinden we bijvoorbeeld dat Oracle of Onestream te groot is voor een klant? Dan zeggen we dat gewoon. Past een project of klant niet bij ons? Dan durven we nee te zeggen. Die onafhankelijkheid en eerlijkheid spreken mij enorm aan. Want alleen dan kun je achter je werk staan en het beste werk leveren.