87 - EPM datavisualisatie- van cijfers naar inzichten

EPM datavisualisatie: van cijfers naar inzichten9 Minuten geschatte leestijd

Er was een tijd waarin rapportering binnen bedrijven een traag en statisch proces was. Denk aan dikke rapporten vol met cijfers, met de hand ingebonden en verdeeld via de interne post. Elke wijziging betekende dat een hele pagina opnieuw moest worden geprint en vervangen. Nadien werd overgeschakeld naar e-mail. Het secretariaat probeerde iedere maand een e-maillijst bij te werken. De bestemmelingen kregen dan een e-mail met hun rapport. Gelukkig behoren die tijden nu tot het verleden.

Vandaag de dag bieden moderne consolidatieapplicaties een efficiënter alternatief voor deze oude methoden. Standaardrapporten zoals een winst-en-verliesrekening of balans zijn nog steeds belangrijk, maar de technologie van nu biedt veel meer: interactiviteit en diepgaande visualisaties zijn de nieuwe norm.

Van passief naar actief: interactieve rapporten en dashboards

Waar je vroeger slechts een statisch rapport ontving, fungeren moderne consolidatieapplicaties nu als een startpunt voor diepere analyses. Je kunt direct inzoomen op specifieke details, zoals een bepaalde rekening of entiteit. Dit vraagt wel een verandering in mindset: de passieve pdf-lezer moet nu een actieve gebruiker worden van de applicatie. Maar dit is eenvoudiger dan het lijkt.

Met een eenvoudige link in een e-mail opent de gebruiker direct het systeem, zonder de noodzaak van lange handleidingen of trainingen. Eenmaal binnen vind je snel en eenvoudig de antwoorden op de meest voorkomende vragen. Geen analist nodig en geen risico om fouten te maken, want de applicatie toont alleen wat relevant is, terwijl irrelevante informatie op de achtergrond blijft.

Het ‘rapportenweb’: klikken en ontdekken

De kracht van moderne consolidatieapplicaties ligt in hun netwerk van onderlinge verbindingen. Vanuit een balansrapport kun je bijvoorbeeld direct doorklikken naar een detailrapport met specifieke bewegingen. Of koppel omzetcijfers aan een productbreakdown, met verdere links naar verkochte eenheden en gemiddelde prijzen.

Deze aanpak biedt een naadloze en dynamische ervaring, waarbij je zonder moeite precies de informatie kunt vinden die je nodig hebt.

Kortom, met deze consolidatieapplicaties evolueert rapportering van statisch en rigide naar dynamisch en flexibel. Bedrijven die deze technologie omarmen, zullen merken dat ze sneller en efficiënter kunnen inspelen op veranderingen.

Realtime data-inzichten: de kracht van dynamische visualisatie

In plaats van te vertrouwen op verouderde, statische rapporten, bieden consolidatieapplicaties realtime data-inzichten. Grafieken, diagrammen en andere visuele hulpmiddelen worden continu geüpdatet, zodat je altijd inzicht hebt in de meest actuele data. Deze dynamische aanpak stelt je in staat om sneller beslissingen te nemen, gebaseerd op de meest recente informatie—essentieel in onze snel veranderende wereld.

Personaliseerbare visuals: datavisualisatie op maat

De consolidatieapplicaties van vandaag maken het eenvoudig om je grafische output volledig aan te passen. Kies zelf welk type grafiek het beste bij je data past, of het nu een staafdiagram, lijngrafiek of cirkeldiagram is. Daarnaast kun je kleuren en stijlen aanpassen om de visuals in lijn te brengen met je merk of persoonlijke voorkeuren.

In plaats van te worstelen met een strakke matrix vol getallen, stellen visualisaties je in staat om in één oogopslag trends en afwijkingen te identificeren. Cijfers worden visueler. Wat normaal gesproken twintig getallen zou kosten om te begrijpen, wordt nu helder gepresenteerd in één enkel beeld.

De applicatie levert niet alleen de benodigde informatie voor een presentatie, maar kan zelfs de presentatie zelf al volledig voorbereid en visueel aantrekkelijk aanleveren.

Executive Overview – Monitor and Report Performance – Executive Overview – EPM C

Afbeelding: Oracle

Geavanceerde analytische functies

Naast de standaard rapportagefuncties integreren consolidatieapplicaties geavanceerde analytische tools zoals voorspellende analyses en scenario-modellering. Deze tools maken het mogelijk om toekomstige trends te simuleren en strategische besluiten te onderbouwen.

De uitkomsten van deze analyses worden direct omgezet in grafische weergaven, waardoor complexe beslissingen visueel ondersteund worden. Dit stelt bedrijven in staat om niet alleen te reageren op de huidige situatie, maar ook proactief te plannen voor de toekomst.

Automatisering van visualisatie

Dankzij geavanceerde automatisering kunnen grafische rapporten nu automatisch worden gegenereerd en verzonden, gebaseerd op vooraf gedefinieerde triggers of schema’s. Dit zorgt ervoor dat belangrijke bedrijfsinformatie consistent en tijdig wordt gevisualiseerd, zonder handmatige tussenkomst. Automatisering binnen consolidatieapplicaties garandeert dat de juiste mensen altijd op het juiste moment over de meest actuele inzichten beschikken, cruciaal voor snelle en effectieve besluitvorming.

Kortom, dankzij de krachtige mix van personalisatie, visuele cijfers, analytische tools en automatisering, bieden moderne consolidatieapplicaties ongeëvenaarde ondersteuning voor datagedreven management en strategie. Doe jezelf en je bedrijf een plezier en maak er dankbaar gebruik van!

Wil je meer weten over de vele rapporteringsmogelijkheden binnen Oracle Financial Close and Consolidation of de EPM-oplossing van OneStream? Neem dan gerust contact op met mij of een van de andere collega’s bij Bart & Partners.

Over de auteur

Erik de Rouck is een bevlogen EPM solution architect. Hij brengt 25 jaar ervaring in Oracle Hyperion en de Belgische en Nederlandse EPM-markt met zich mee.