Spot on - Tjeerd Huisman – “Ik ben de brug tussen Finance en IT”

Spot on: Tjeerd Huisman – “Ik ben de brug tussen Finance en IT”12 Minuten geschatte leestijd

Categorieën: Partners & Team

Maak kennis met Tjeerd Huisman, Oracle EPM expert en zelfstandig partner bij Bart & Partners.

Van gelouterd business controller met ERP-kennis in loondienst naar zelfstandig Oracle EPM expert. Zo zouden we het carrièrepad van Tjeerd Huisman in één zin kunnen samenvatten. Een jaar geleden sloot Tjeerd zich aan bij Bart & Partners als zelfstandig partner.

Wat bewoog Tjeerd als financieel expert naar het EPM-vak? Was de sprong naar zelfstandig ondernemerschap een moeilijke? En hoe ervaart hij zijn huidige werk? Wij vroegen het onze sympathieke collega en vakgenoot.

Je bent momenteel zelfstandig Oracle EPM expert, maar jouw roots liggen ergens anders

Klopt, ik was een groot deel van mijn leven werkzaam als business controller, onder andere bij een drukkerij en een scheepvaartbedrijf. En vele jaren bij Eneco en Stork.

Maar naast het bedrijfskundige en financiële aspect, had ik ook altijd al interesse in de techniekkant. Ik vond het leuk om met IT bezig te zijn. Overal waar ik kwam, trok ik graag op met de mensen van IT.

IT was een soort tweede liefde van jou?

Ja, en ik was er ook handig in. Ik wilde altijd begrijpen hoe dingen aan de achterkant werken. Dus dat ging ik dan uitzoeken. Dat heeft me altijd geholpen om mooie oplossingen te verzinnen.

Als student bouwde ik als bijbaantje al complexe rekenmodellen in Excel voor vermogende klanten van een bank. En bij dat scheepvaartbedrijf hield ik me ook bezig met de reporting richting het hoofdkantoor, omdat ik het systeem begreep. In mijn tijd bij Eneco deed ik veel met de ERP-software van SAP. Als business controller was ik SAP key user en hielp ik mee bij het ontwikkelen van de datamodellen en BI reports.

Hoe ben je uiteindelijk in de EPM terechtgekomen?

Dat was bij Stork. Ik begon daar als business controller op Corporate Control, maar na een jaar of 3 kreeg ik de kans om een redesign van Oracle Hyperion te begeleiden als projectleider.

Tijdens dat project heb ik ontzettend veel geleerd en ben ik er helemaal ingerold. Ik wist precies hoe het was opgebouwd en hoe ik ermee moest werken. Daarom heb ik na afloop van het project het beheer op me genomen van die omgeving.

Wanneer begon het bij jou te kriebelen om voor jezelf te beginnen?

Toen ik zo’n 10 jaar bij Stork zat. Ik had geen mogelijkheden meer om te groeien. Er waren geen andere posities binnen Stork die ik ambieerde. En wat ook meespeelde: Stork stond in de verkoop. Nog altijd trouwens. Dat was het moment dat ik dacht: ik moet nu voor mezelf kiezen.

Had je geen twijfels?

Ja, vooraf had ik wel twijfels, want ik ben iemand die heel lang bij werkgevers rondhangt vanuit loyaliteit. Wat mij enorm heeft geholpen is een coaching traject vanuit Stork. Die coach heeft me begeleid en geestelijke voorbereid.

Toen ik met Bart en Bart in contact kwam was het snel gebeurd. Ik besloot om voor mezelf te beginnen en via Bart & Partners projecten te gaan doen.

Aan je glimlach te zien heb je geen spijt van die stap

Nee, zeker niet. Ik vind het heerlijk dat ik nu eindelijk mensen om me heen heb waarmee ik kan sparren en samenwerken. Zo kom je beter en sneller tot een oplossing.

Bij Stork zat ik in mijn eentje. Ik had geen team om me heen en moest mezelf alles aanleren. Dat is geen probleem. Maar als je niemand hebt aan wie je zaken kunt vragen, dan ga je minder snel vooruit. Nu heb ik verschillende partners c.q. collega’s, aan wie ik dingen kan vragen. Mensen die op dezelfde manier nadenken over zaken en waarmee je samen mooie dingen kunt bouwen.

Wat spreekt jou het meeste aan in Bart & Partners?

Wat mij het meeste aanspreekt is dat de beide Barten volkomen integer zijn. Je kunt gewoon heel open en direct zijn in zaken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat dit later tegen je wordt gebruikt. Je kunt Bart en Bart volledig vertrouwen. Dat merk je aan alles en voelt enorm fijn.

Het lijkt misschien normaal, maar ik ben het nog maar weinig tegengekomen. Daarom ben ik nu zo blij dat bij Bart & Partners integriteit hoog in het vaandel staat.

Waar ligt jouw kracht als EPM-expert?

Mijn focus ligt op Oracle EPM Cloud. Ik heb veel ervaring met de consolidatietool, maar ben nu veel bezig met het planningsproduct. En mijn kracht? Ik merk dat ik vanuit mijn financiële achtergrond snel een mooie bijdrage kan leveren aan andere projectleden die meer vanuit de techniek nadenken.

Omdat jij goed snapt welke behoeften en vragen een eindgebruiker heeft?

Ja, ik was altijd al de brug tussen Finance en IT. Ook nu nog. Wat wil je nou eigenlijk bereiken? Wat is je behoefte vanuit financieel oogpunt? En hoe vertalen we die behoeft naar een IT-oplossing? Dat kan ik vooral meebrengen.

Ik begrijp als geen ander wat finance maandelijks, driemaandelijks en jaarlijks als proces moet doorlopen om tot het budget, forecast of actuals te komen.

Waar ben je momenteel mee bezig?

Ik zit nu bij 3 klanten. Bij mijn oud-werkgever Stork zit ik nog één dag in de week voor support. Bij Stolt-Nielsen doe ik  Oracle planning en zijn we nu bezig met de afronding van de herinrichting van de planning omgeving. De derde klant waar ik zit, is Novamedia, de eigenaar van de Postcodeloterij. Daar zijn we net begonnen. En binnenkort starten we bij de VDK Groep.

Dan heb je volle een agenda

Ja, het is nu een beetje veel, maar het is wel leuk. Ik krijg er veel energie van. Dat merk ik aan mezelf. Ik zit lekker in mijn vel.