In gesprek met Erik de Rouck9 Minuten geschatte leestijd
Interview: Erik de Rouck. "Transparant, simpel en dynamisch in onderhoud bouwen, dat is de kunst."
Maak kennis met onze Vlaamse collega Erik de Rouck, zelfstandig partner bij Bart & Partners.
Zelfstandig partner Erik de Rouck uit het Belgische Mechelen zit al 25 jaar in de EPM consultancy. Onlangs begon hij bij Bart & Partners aan een Oracle EPM project voor een bijzondere opdrachtgever: Radboudumc in Nijmegen.
Een mooi moment om onze Vlaamse collega eens nader te ondervragen. Een boeiend gesprek over de schoonheid van het EPM-vak. Over zelfstandig partner zijn bij Bart & Partners. Over die speciale opdracht, waar hij nu aan werkt. En over nog veel meer…
Je zit al 25 jaar in de EPM consultancy. Welk pad bracht jou daar?
Mijn eerste job was junior accountant bij Tulip België, een computerfabrikant uit Nederland destijds. Ik werkte er op de financiële afdeling, maar had al snel door dat ik liever bezig was met het bouwen van Excel sheets, dan puur met financiën zelf.
Mijn volgende job, bij DHL, was dan -niet toevallig- meer een mengeling van technische en financiële dingen. Ze werkten er met een Oracle EPM systeem voor hun consolidatie. . Daarna ben ik die piste blijven volgen en zo belandde ik uiteindelijk in de EPM consultancy.
Wat is je specialisme?
Planning en budgettering. Ik heb ook wel gewerkt op consolidatie-applicaties, maar uiteindelijk vond ik meer creatieve uitdaging in een planningssysteem. Een planningsverhaal is altijd een heel persoonlijk verhaal. Ieder bedrijf heeft min of meer een eigen manier van doen. Dus als je bij een bedrijf komt, dan begin je de opbouw met een leeg blad. Ik vind dat iets creatiever en meer bouwen.
Is het die creatieve kant wat jou aantrekt in je werk?
Ja, absoluut. Ik had ooit eens een klant bij een bank, de ING, en die zei: ‘Er zit een bepaalde schoonheid in het scheppen van zo’n systeem.’ Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. Iets transparant, simpel en dynamisch in onderhoud bouwen, dat is de kunst.
Het is een beetje als een uurwerk, waarbij je alle radertjes op de juiste plek moet zetten. Uiteindelijk gaat die grote wijzer op de juiste manier ronddraaien en geeft hij de juiste tijd aan.
Wat is voor jou de kern van het EPM consultancy vak?
Communicatie. Dat is de kern. Horen wat mensen nodig hebben. De opdracht is voor een deel dat zij mij dat vertellen, vanuit hun kennis en achtergrond. Tegelijk is het mijn opdracht om uit te leggen wat je met zo’n planningsysteem kunt doen. En wat je er misschien juist niet mee moet doen.
Uiteindelijk moeten die informatiestromen bij elkaar komen. Een project is geslaagd als iedereen vindt en herkent wat hij nodig heeft en het systeem echt wil gebruiken.
Je bent zelfstandig partner bij Bart & Partners, waarom die keuze?
Ik vind het leuk dat ik voor een deel de vrijheid heb om te kiezen wat ik doe. Er zijn bijvoorbeeld projecten die mij niet gaan interesseren en dan heb ik de mogelijkheid om nee te zeggen.
En ik vind het fijn om ondernemer te zijn. Als zelfstandige heb ik veel petjes op. Ik ben niet alleen die man die in het veld die applicaties bouwt. Ik ben ook een beetje de marketingman, de verkoper, de webdeveloper en de man die de financiën doet. De mogelijkheid om al die rollen te combineren, vind ik een interessant aspect.
Waarom zit je bij Bart & Partners?
Ik zit al 25 jaar in de EPM consultancy. En het unieke van het verhaal bij Bart & Partners is dat ze erin geslaagd zijn om een bedrijf op te bouwen met dingen die bij andere bedrijven losse eindjes zijn. Die hebben vaak ook eigen mensen en een bepaald netwerk van partners, maar dat is opportunistisch georganiseerd. Bij Bart & Partners heb je dat niet.
Waaruit blijkt dat?
We hadden laatst een barbecue. Dan hoor je dat mensen soms niet eens weten of iemand nu een werknemer is of een partner. Dus ze weten dat niet eens van elkaar. Waarom? Omdat het niet belangrijk is. En waarom is het niet belangrijk? Omdat het geen verschil maakt.
En dat vind ik een belangrijk voordeel van Bart & Partners. Ze behandelen iedereen gelijk. Ook voor de partners zorgen ze dat die weinig zorgen hebben. Bart en Bart hebben een universum gecreëerd waarin eigen medewerkers en zelfstandig partners volledig in harmonie samenwerken. En dat is vrij uniek.
Verklaart dat het succes van het bedrijf?
Ik denk dat het succes erin zit dat ze heel duidelijk hebben uitgelijnd wat ze doen. En nog veel belangrijker: wat ze niet doen. Dus ze hebben een heel strakke visie op wat de behoefte is bij iedereen en wat er moet gebeuren om aan die behoefte te voldoen. Niet alleen bij de klanten, maar ook bij de mensen in dienst en bij de partners.
Ze geven veel vertrouwen en daardoor krijg je veel vertrouwen. En niet alleen vanuit hun eigen mensen. Op dit moment worden ze van alle kanten gebeld. Er is meer werk dan er mensen zijn. Dus het is een goede plek om te werken.
Wat vind jij typerend voor Bart & Partners?
De no-nonsense mentaliteit. In Vlaanderen zouden we zeggen: gene zever. Ik ben ervan overtuigd dat klanten dat aantrekkelijk vinden. Die hebben sterk het idee: er komt iemand binnen die weet waarover hij het heeft. Iemand die snapt wat ik vertel en effectief zijn werk doet. Iemand die niet 20 slides komt presenteren, maar gewoon zorgt dat het systeem er staat.
Je bent nu aan de slag voor Radboudumc, een academisch ziekenhuis. Wat houdt de opdracht in?
Samen met een andere EPM-specialist, die net als ik planning en budgettering doet, gaan we daar een grote applicatie bouwen.
Radboudumc is een organisatie met 5.500 onderzoekers en heel veel onderzoeksprojecten. Het ziekenhuis krijgt daarvoor geld of probeert dat te verwerven bij bedrijven, sponsoren en zo verder. Onze opdracht is het opzetten van een nieuwe projectadministratie waarmee ze een aantal doelen willen bereiken.
Ze willen aan het begin van een project weten: hebben we voldoende geld om het onderzoeksproject te laten slagen? Of moeten we nog ergens financiële middelen aantrekken? Dankzij het systeem kunnen ze straks de levensloop van een project volgen, zowel medisch als nu ook beter financieel.
Daarnaast willen ze de onderzoekers inzicht geven in de tijd die ze spenderen aan de projecten. Ook wil het ziekenhuis kunnen zien wanneer mensen weer beschikbaar komen voor nieuwe projecten.
Op dit moment zit heel veel van die informatie nog in spreadsheets, dus er is weinig overzicht. Wij gaan het systeem opzetten met een database eronder, zodat je alle informatie vanuit alle hoeken kunt analyseren en er de nodige rapportages uit kunt halen.
Normaal doe je projecten bij bedrijven, dit is een ziekenhuis. Is dat anders?
Alleen de terminologie is anders, omdat het non-profit is. Bij een bedrijf is het de bedoeling om zo min mogelijk kosten en zoveel mogelijk winst te hebben. Bij non-profit is dat anders. Die proberen kostendekkend te zijn of zoveel mogelijk onderzoek te doen. En ja, een ziekenhuis is een andere omgeving. Dat is nieuw voor mij en dat vind ik wel interessant.
Je vindt je werk superleuk zo te horen, maar wat doe je graag in je vrije tijd?
Om in conditie te blijven probeer ik af en toe te gaan hardlopen. En een van de dingen waar in mijn vrije tijd graag mee bezig ben is geschiedenis. Ik woon in Mechelen, een stad met een enorm rijke historie. In de 16e eeuw was het de hoofdstad van de 19 Provinciën, dus ook van Nederland. Wist je dat we hier meer monumenten hebben dan Brugge, de meeste van gans België?
Dus mocht je België eens willen bezoeken? Dan is mijn tip: Mechelen.