Spot on - Willem-Jan Versteegh

Spot on: Willem-Jan Versteegh10 Minuten geschatte leestijd

Categorieën: Partners & Team

Spot on: Willem-Jan Versteegh. "Mappings goed bouwen geeft wel een kick".

Maak kennis met Willem-Jan Versteegh, allround Oracle EPM expert en zelfstandig partner bij Bart & Partners

Op een zolderkamer in Bergschenhoek, om de hoek bij Rotterdam, bevindt zich de werkplek van Willem-Jan Versteegh. Vanuit hier onderhoudt de geroutineerde EPM expert – as we speak – Oracle Hyperion (HFM) voor een grote speler in de graanhandel. Een paar dagen per week springt hij op zijn fiets om er op locatie te werken.

Wat drijft deze ervaren zelfstandig partner van Bart & Partners? Hoe beleeft hij zijn werk? En hoe combineert hij het EPM-vak met andere zaken die hij belangrijk vindt? Een boeiend gesprek met Willem-Jan…

Wanneer zette jij je eerste stappen in de EPM-wereld?

Dat was in 2006 bij een consultancybedrijf in Utrecht. Bart van Velzen zat daar toen ook.  We hebben er samen projecten gedaan, bij ING onder andere. In 2011 werd het bedrijf verkocht aan een van de big 5 consultancybureaus. Toen ben ik weggegaan om voor mezelf te gaan werken als freelance EPM consultant.

Ging je dat goed af?

Ja. Via Bart van Velzen, die inmiddels ergens anders zat, kreeg ik gelijk een mooie opdracht bij Douwe Egberts. Hartstikke leuk natuurlijk als je net voor jezelf begint. Later heb ik op mijn beurt Bart ook eens geïntroduceerd bij een andere opdrachtgever. Zo hebben we elkaar dus al eerder geholpen.

Wat is jouw specialisme?

Allereerst Hyperion Financial Management (HFM), de consolidatie tool van Oracle. Daar ben ik al vanaf 2006 mee bezig. Een ander specialisme is FDMEE. Dat is een integratietool om lokale bronsystemen via mapping tabellen te koppelen aan HFM.

Je bent zelfstandig partner bij Bart & Partners. Hoe is dat ontstaan?

Nadat ik een tijd bij onder andere AkzoNobel had gezeten en bij een bedrijf in de betonbouw, belde Bart me op. Dat was ruim twee jaar geleden. Hij had een mooie opdracht in Rotterdam, vlakbij Bergschenhoek waar ik woon. Dit bedrijf was bezig met een carve-out en daar ben ik toen mee gaan helpen.

Je zit nog altijd bij deze klant. Wat doe je er momenteel?

Ik zit in het HFM supportteam. Dat betekent dat ik ondersteuning bied tijdens onder andere de maandafsluitingen. Daarnaast ben ik samen met anderen bezig aan een nieuw FDMEE project. In de huidige situatie wordt de SAP data eerst via SAP BW geladen en dan pas naar FDMEE. Deze tussenliggende stap gaat nu verdwijnen, we willen het proces versimpelen en meer automatiseren.

Zou je als eenpitter ook zulke opdrachten kunnen krijgen?

Als zelfstandig freelancer kom je niet zomaar binnen bij zulke grote klanten. Die bedrijven willen toch met bepaalde partners contracten afsluiten en niet met losse individuen.

Waarom koos je voor Bart & Partners en niet voor een ander?

In tegenstelling tot de meeste bureaus focust Bart & Partners echt op EPM (Enterprise Performance Management). Daarom wil ik daarbij horen. Zij doen precies hetgeen wat in mijn vakgebied ligt. Bovendien hebben ze een breed netwerk en groot klantenportfolio. Dus mocht mijn huidige opdracht afgelopen zijn, dan verwacht ik niet dat ik lang op een nieuwe opdracht hoef te wachten.

Wat is voor jou de essentie van jouw vak?

Klanttevredenheid. Dat klinkt misschien als een cliché, maar daarom niet minder waar. Als ik problemen voor mijn klanten snel kan oplossen en zij zijn tevreden met de oplossing, dan geeft mij dat echt voldoening.  Helemaal tijdens een kritische periode zoals een maandafsluiting waarin er snel geacteerd moet worden.

En wat is dan het geheim om dat voor elkaar te krijgen?

Als eerste de kennis die je van het systeem moet hebben. Als er dan problemen zijn, weet je precies waar het kan zitten en kun je snel met een gepaste oplossing komen. Daarnaast monitor ik alle open tickets via mijn mobiel, zodat ik snel kan schakelen als er issues binnenkomen. Ook al is het in de avond, dat maakt mij niet zo veel uit.

Als consultant zit je altijd bij een klant, ter plaatse of remote. Heb je wel contact met je collega’s van Bart & Partners?

Toevallig zitten wij met nog twee collega’s van Bart & Partners, dus die spreek ik dagelijks. Dat zijn Ágnes Törös en Michael van Woudenberg.

De anderen zie je inderdaad niet zo vaak. Iedereen zit bij zijn eigen klant, verspreid over het land en is daar gewoon met zijn eigen project bezig. Wel hebben we een appgroep, waar we elkaar helpen als iemand eens ergens tegenaan loopt. Soms word ik ook wel gebeld door anderen, vanwege mijn ervaring met bepaalde zaken.

Eens in de zoveel tijd komen we ook bij elkaar, digitaal of in real life. Laatst bezochten we een presentatie bij Oracle en dan gaan we daarna met zijn allen eten. Binnenkort staat het kerstdiner weer op de agenda. En zo verzinnen ze regelmatig iets leuks om elkaar weer te zien.

Dus je hebt niet het idee dat je een eenzame zzp’er bent?

Helemaal niet, ik heb echt het idee dat ik collega’s heb en dat ik bij een team hoor. Dat vind ik zelf ook heel belangrijk. Dat je niet alleen maar op een zolderkamer zit, maar dat je ook af en toe met elkaar wat leuks doet.

Als iedereen verspreid zit bij klanten, kun je dan wel een bedrijfscultuur ervaren bij Bart & Partners?

Zeker wel. En als ik die cultuur moet beschrijven, dan zeg ik: Smart, Simpel, Solid. Dat stralen ze uit en dat zijn ze ook. Als wij een event hebben, dan gaan we niet strak in het pak naar een Michelin restaurant. We houden het liever wat losser. Ook naar de klant toe. Geen poespas. Gewoon normaal doen en goed werk leveren. Dat past ook goed bij me.

Heeft dat met je karakter te maken?

Nou, ik ben gewoon een hands-on type. Ik verzin graag mooie oplossingen die ik dan ook zelf wil bouwen. Soms vind ik het lastig om zaken uit handen te geven. Maar in het FDMEE project team, waar ik ook in zit, heeft iedereen zijn eigen specialisme. Dit resulteert weer in de beste oplossing voor de klant wat mij ook weer voldoening geeft.

Iets zo goed mogelijk doen, is dat wat jou drijft?

Ja, absoluut. Iets bouwen wat helemaal klopt en perfect aansluit. Daar haal ik veel voldoening uit. Als ik bijvoorbeeld in FDMEE complexe mappings heb gebouwd en je ziet dat de data dan helemaal aansluit, ja, dat is toch wel leuk. Dan weet je dat je die mappings goed gebouwd hebt. Dat geeft wel een soort kick. Dat klinkt misschien een beetje ‘nerderig’, maar het is wel zo, haha.

Thuis ben ik ook echt een klusser. Er is altijd wel iets wat aangepast of vervangen moet worden en dat doe ik dan ook het liefst zelf. En is het resultaat niet naar m’n zin? Dan doe ik het gewoon over.

Dat is met m’n werk eigenlijk hetzelfde. Dan heb ik iets opgeleverd, maar soms denk ik: kan het niet nog simpeler of beter? Dan ga ik het toch nog even aanpassen. Ook al is het laat in de avond. Dat geeft mij een beter gevoel.

Een beetje perfectionistisch ben ik wel af en toe. En ik weet dat dat een valkuil is. Soms word ik er ook wel gek van, haha.

Je bent een beetje een perfectionist, zeg je. Hoe zorg je voor een goede werk-privébalans?

Door 4 dagen per week te werken. Dat is een bewuste keuze. Sinds de geboorte van onze dochter, 6 jaar geleden, ben ik op woensdag vrij. Ik vind het belangrijk om ook leuke dingen te doen met het gezin. Ik ben heel blij met mijn huidige werk-privébalans. Die werkt heel goed.

Ik ervaar het ook als een groot voordeel dat ik geen reistijden meer heb. In mijn tijd bij Akzo zat ik bijna 3 uur per dag in de auto. Om 6 uur ging ik de deur uit en pas om half 8 ‘s avonds was ik weer thuis. Dus m’n dochter zag ik alleen ’s avonds als ze in bed lag. Nu breng ik haar naar school en haal ik haar op uit school ’s middags. Dus ik ben wel blij dat ik niet meer elke dag die afstanden hoef te rijden.