In gesprek met Martin Bos - “Chocola maken van complexe problemen, heerlijk!”

In gesprek met Martin Bos: “Chocola maken van complexe problemen, heerlijk!”10 Minuten geschatte leestijd

Categorieën: Partners & Team

Maak kennis met Martin Bos, EPM-expert met 20+ jaar ervaring en zelfstandig partner bij Bart & Partners. Hij studeerde kunstmatige intelligentie in een tijd dat het nog niet hip was. Jarenlang was hij verantwoordelijk voor de ontwikkelingen rond Enterprise Performance Management (EPM) bij Ahold-Delhaize. Hij beschikt over een brandende nieuwsgierigheid naar alles wat nieuw is. En sinds 2021 is hij zelfstandig partner bij Bart & Partners: Martin Bos. Genoeg redenen om eens nader kennis te maken met deze ervaren EPM-expert uit Naarden.

Hoe ben jij in de EPM-wereld verzeild geraakt?

Na mijn universitaire leven ben ik gaan werken bij de politie en daarna bij Ahold Delhaize, dat toen nog Ahold heette. Daar ben ik in aanraking gekomen met Hyperion Enterprise, de voorloper van HFM. Zo ben ik de financiële consolidatie ingerold.

Destijds was ik betrokken bij het beheer van Hyperion Enterprise en financiële rapportages, zowel in het binnen- als buitenland. Ik heb een tijd in Polen en Tsjechië gewoond. In 2004 verliet ik Ahold om als consultant te gaan werken bij een consultancybureau. In 2008 keerde ik terug bij Ahold en in 2021 ben ik daar gestopt en heb ik me aangesloten bij Bart & Partners.

Je zit al ruim 20 jaar in het EPM-vak inmiddels. Wat maakt dit vak zo aantrekkelijk voor jou?

Ik houd van puzzels. En met EPM software kun je complexe puzzels oplossen. De vraagstukken zijn vaak ingewikkeld en dat vind ik uitdagend. Ik heb geen financiële studie gedaan maar technische informatica, ik ben ingenieur met een specialisatie in kunstmatige intelligentie. Dat was destijds nog niet zo hip als dat het nu is. Van oorsprong ben ik dus geen financieel expert, al heb ik natuurlijk wel genoeg financiële kennis opgebouwd tijdens mijn studie. Inmiddels ben ik helemaal up to speed en begrijp ik heel goed wat er in de financiële wereld speelt.

Wat is jouw specialisme?

HFM is de tool waar ik het meest mee heb gewerkt. Sinds 2008 was ik bij Ahold Delhaize verantwoordelijk voor het hele HFM-domein. Dat domein heb ik enorm uitgebreid, van één, twee applicaties naar uiteindelijk wel een stuk of twintig. Financiële planning kwam er bijvoorbeeld bij, cash forecasting en informatieverzameling over sustainability. Met de fusie in 2016 kwam ook het hele planningsdomein van Delhaize erbij. De omgeving werd dus steeds uitgebreider en complexer. En daar mag je dan technisch chocola van zien te maken. Heerlijk!

Je bent afgestudeerd op artificial intelligence, vertelde je. Heb je ooit gedacht: daar ga ik iets mee doen binnen EPM?

Ik heb er zeker ideeën over en ik heb daar bij Ahold destijds wel onderzoek naar gedaan. Ik zou me er graag eens bij een klant mee bezig willen houden, als daar een concreet vraagstuk ligt.

In 2021 ben je gestart als zelfstandig partner bij Bart & Partners. Waarom?

Ik wilde eigenlijk al veel eerder voor mezelf beginnen. Wat me altijd weerhield, was niet zozeer het werk, maar dat je het altijd alleen doet. En ik hou ervan om met anderen samen te werken. Bij Bart & Partners heb ik dat gevonden. Hier kan ik het op mijn eigen voorwaarden en eigen manier doen. Samen bouwen aan een sterk netwerk.

Heb je geen moment getwijfeld?

Nee, ik heb geen enkele twijfel gehad, ook niet om het als zelfstandig partner te doen. Ik dacht: nu is de tijd daar, nu moet ik het doen, anders doe ik het nooit. En Ik ben heel blij dat ik het ook gedaan heb.

En bevalt het tot nu toe?

Ja, hartstikke goed. Ik heb het prima naar mijn zin, met fijne collega’s. Ze zijn zeer kundig en hebben allemaal dezelfde attitude om iets betekenisvols voor de klant te doen. Lekker down to earth. Ik kan hier gewoon concrete werkbare oplossingen bedenken. Zonder alle gedoe eromheen, zonder allerlei commerciële belangen. Ik wil gewoon een onafhankelijk advies kunnen geven. Een onafhankelijke oplossing kunnen bieden waar de klant wat aan heeft. Dat vind ik terug bij Bart & Partners en ook bij alle collega’s. Ja, dat is heel fijn samenwerken.

Bij welke opdrachtgever zit je nu?

Ik zit momenteel bij twee opdrachtgevers. Een aantal dagen in de week versterk ik – samen met een andere collega van Bart & Partners – het team van GrandVision, dat recent werd overgenomen door EssilorLuxottica. Hier bieden we vooral support en helpen we mee met de verdere ontwikkeling van HFM en integratie met de nieuwe systemen. De anderen dagen van de week zit ik nu bij Ingram Micro in Utrecht, waar ook meerdere Bart & Partners collega’s actief zijn.

Ingram Micro draait op OneStream, terwijl jij een HFM-achtergrond hebt. Is dat niet lastig?

Ja, dat is zeker lastig en uitdagend tegelijk. De klant is nieuw voor mij en de tool is nieuw voor mij. En ik ben halverwege een bestaand project ingerold, een complex allocatievraagstuk met veel data. Het gaat erom dat je constant nieuwsgierig bent om iets nieuws te leren. Ik probeer alles zo veel mogelijk te absorberen en waardevol bij te dragen aan het resultaat.

Alles absorberen kan alleen maar als je ook af en toe je hoofd leeg maakt. Hoe doe jij dat?

Ik ben inderdaad veel met mijn hoofd bezig. Maar om echt te ontspannen vind ik hardlopen heerlijk. Dat is altijd een mooi moment om je hoofd leeg te maken. Even nergens aan denken. Gewoon lekker genieten van het bos en de hei. Daarna kan ik er weer vol tegenaan.