EPM softwareselectie - best of breed versus best of suite

EPM softwareselectie: best of breed versus best of suite6 Minuten geschatte leestijd

Bedrijven die hun EPM tooling willen vervangen, hebben aan keuze geen gebrek. Het aanbod is vandaag de dag enorm en groeit maar door. EPM softwarepartijen schieten als paddenstoelen uit de grond.

Je zou denken dat het ruimere aanbod ertoe leidt dat bedrijven best of breed in huis halen. Ofwel dat ze per EPM-behoefte de beste software-oplossing kiezen. De praktijk laat echter zien dat veel bedrijven kiezen voor best of suite. Ofwel een totaaloplossing bij één vendor. Hoe komt dat? Is die keuze wel verstandig? En waar gaat het softwarelandschap uiteindelijk naartoe? EPM expert Bart van Velzen adviseert je graag.

Op safe spelen

Veel keuze hebben lijkt fijn. In theorie is dat ook zo. Voorwaarde is wel dat je precies weet wat je nodig hebt. En daar zit nu juist de crux. De meeste bedrijven hebben onvoldoende kennis om een goede softwarekeuze te maken. Ze weten niet wat ze nodig hebben en zien door de bomen het bos niet meer.

Dus wat is een logische stap als je op safe wilt spelen? Je zet als eerste de grote, gerenommeerde namen op je shortlist. Partijen als Oracle, Tagetik of OneStream. Zij hebben voor elke EPM-discipline wel een applicatie binnen hun suite of alles-in-een-oplossing. Voor je gevoel maak je een veilige keuze.

De betreffende vendoren en hun implementatiepartners juichen die keuze uiteraard toe. Sterker nog, ze zullen hun totaaloplossing presenteren als het ei van Columbus. En geef ze eens ongelijk, commercieel gezien.

Het risico van ‘veilige’ softwarekeuzes

Toch schuilt er een risico in zo’n ‘veilige’ softwarekeuze. De meeste softwarepartijen blinken uit in bepaalde zaken, zoals consolidatie of planning. Maar in andere EPM-disciplines zijn alternatieve software-oplossingen dan weer beter.

Met andere woorden: een totaaloplossing is niet voor iedereen de beste oplossing. Sterker nog, voor de meeste bedrijven zijn losse suite-oplossingen simpelweg de beste keuze. One size doesn’t fit all.

Behoeften voorop

Mijn advies? Kijk als klant niet naar wat vendors bieden. Kijk naar wat je nodig hebt. Wat zijn je behoeften, nu en in de toekomst? Kom je daar zelf niet uit? Laat je dan bijstaan door een ervaren, onafhankelijk adviseur zonder commerciële belangen.

Los van functionele afwegingen, spelen ook financiële motieven natuurlijk een rol. Ook daar zie ik helaas dat bedrijven zichzelf nog vaak in de vingers snijden. Er wordt vooral gekeken naar de implementatiekosten, maar de maandelijkse onderhoudskosten zijn minstens zo belangrijk. Sommige tools zijn technisch zo complex, dat kost je enorm veel consultancy-uren om die up-to-date te houden.

Ben je daarnaast bewust van vendor lock-ins. Gaat een project een volgende fase in? Wat betekent dat voor de kosten? Hoe gebonden ben je aan je leverancier? Wat zijn de kosten als je wilt switchen?

Waarom best of breed toch gaat winnen

Ik denk dat best of breed uiteindelijk toch gaat winnen. Je ziet dit al gebeuren in andere ICT-domeinen. Bijna overal waar je kijkt, beweegt de ICT-markt naar best of breed. Voor jou als klant is dat ook vaak het beste. Want je krijgt niet alleen de beste oplossing. Je bent ook minder afhankelijk van één partij.

Integratie is nog wel een uitdaging. De markt is nog niet zover dat ze al die verschillende softwarepakketten makkelijk met elkaar laten praten. Bij Bart & Partners zijn wij daar nu druk mee bezig. De behoefte is er, dus daar ligt onze aandacht.

Een andere uitdaging is het commerciële spel dat gespeeld wordt. Maar daarover lees je meer in mijn volgende blog: Hoe commerciële belangen goede EPM-oplossingen in de weg staan.